فهرست مطالب

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 85 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 1
    امروز در شرایطی بسر می بریم که محیط امنیت منطقه ای و فرامنطقه ای بیش از هر زمان دیگر به سمت پیچیدگی پیش می رود. به سبب حمایت های غرب و برخی از بازیگران منطقه ای از جریانات تکفیری که به ویژه طی سه تا چهار سال گذشته با هدف ایجاد موازنه ی جدید قدرت در منطقه انجام گرفته است، ساختار و روابط قدرت دچار تغییرات ژرفی است که استفاده از واژه ی تغییر پارادایم به هیچ وجه مبالغه آمیز نیست. بدیهی است در پارادایم جدید منطقه که پیشران پارادایم روابط بین الملل در سطح کلان خواهد بود، هویت واحدهای سیاسی و تعامل میان آنها تابع هنجارهای شناخته شده ی پارادایم حاضر نخواهد بود و نظام جهانی شتابان به سمت یک آنتروپی کم سابقه در حال حرکت است.
  • فرهاد قاسمی، الهام نگهدار صفحه 9
    اصولا چرخه ی راهبردی یکی از مهم ترین متغیرهای شکل دهنده به سیستم دفاعی کشورها است. این چرخه با ویژگی های خاص خود عملا نوع سیستم دفاع راهبردی کشورها را تعیین می نماید. در این میان، قدرت ها و واحدهایی که در درون چنین سیستمی قرار گرفته اند و از ویژگی خاصی مانند ویژگی ژئوپلیتیک، ژئوکالچر و ژئواکونومیک برخوردار می باشند، به صورت مشخص تحت تاثیر چنین چرخه ای خواهند بود. در این میان، جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از قدرت های مهم منطقه ای و به دلیل ویژگی های ژئوپلیتیک، ژئوکالچر و ژئواکونومیک از این ناحیه با تهدیدات راهبردی مختلفی روبرو می باشد و به دلیل حضور قدرت های فرامنطقه ای و مداخله گر در سیستم های تابعه ی آن مجبور به طراحی نظام های مدیریتی خاصی است. بنابراین، این پژوهش بر محوریت این پرسش اساسی شکل می گیرد که تاثیر چرخه ی راهبردی جمهوری اسلامی ایران بر نوع سیستم دفاع راهبردی آن چگونه است؟ این پژوهش در پاسخ به پرسش اصلی بر این باور است که این چرخه ی راهبردی، سیستم دفاع راهبردی بومی شبکه ای را بر جمهوری اسلامی ایران تحمیل خواهد کرد. این مقاله ضمن بررسی چرخه ی راهبردی شبکه ی منطقه ای جمهوری اسلامی ایران، مدل سیستم دفاع راهبردی بومی شبکه ای را ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: چرخه ی راهبردی، محیط راهبردی، سیستم دفاع راهبردی، دفاع شبکه ای
  • علی باقری دولت آبادی صفحه 37
    قرار گرفتن ایران در منطقه ی خاورمیانه و تهدیدات مختلف از سوی آمریکا و اسرائیل موجب شده تا بحث تامین امنیت به موضوعی جدی برای مسئولان ایران تبدیل شود. سوال اصلی که در این رابطه مطرح می گردد، این است که راهبرد بازدارندگی ایران برای مقابله با این تهدیدات بر چه مولفه هایی استوار است و تاکنون چه عملکردی داشته است؟ در پاسخ به سوال فوق، فرضیه ی اصلی پژوهش به نقش بارز راهبرد بازدارندگی در تامین امنیت کشور اشاره کرده و مهم ترین مولفه های آن را در دو بعد بازدارندگی سنتی و موشکی مورد بررسی قرار می دهد. برای این منظور از روش کتابخانه ای استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد با وجود تلاش برای منزوی سازی ایران و اعمال تحریم های تسلیحاتی، این راهبرد به خوبی توانسته تهدیدات نظامی علیه ایران را دفع نماید، به همین خاطر ماهیت تهدیدات علاوه بر بعد سخت افزاری بعد نرم افزاری نیز پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، راهبرد نظامی، امنیت، بازدارندگی
  • فضل الله نوذری صفحه 89
    با توجه به شرایط عدم قطعیت محیطی و تهدیدات متصور نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران که با شرایط جنگ در گذشته در قالب محیط های هم تراز متفاوت می باشد و با وجود اختلاف و شکاف فاحش فناوری نظامی بین نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با نیرو های نظامی دشمن (استکبار جهانی)، مقاله ی حاضر در قالب یک پژوهش توسعه ای- کاربردی و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی از طریق گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با بهره گیری از تجارب و نظرات کارشناسی و سوابق مطالعاتی و کاری محقق در این موضوع و با مقایسه ی تطبیقی داده های گردآوری شده و با هدف تبیین اصول، قواعد و ملاحظات اساسی نبرد زمینی با تاکید بر دفاع همه جانبه متناسب با نیازهای عملیاتی صحنه ی جنگ احتمالی آینده در قالب محیط نبرد ناهم تراز مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت و در پاسخ به سوال اصلی تحقیق مبنی بر چیستی اصول، قواعد و ملاحظات اساسی نبرد زمینی، ضمن تاکید بر ضرورت بازنگری و تبیین مجدد دکترین نبرد زمینی فوق و با تایید فرضیه ی تحقیق، نتایجی به دست آمد که اصول و قواعد نبرد زمینی موجود با رویکرد جنگ هم تراز پاسخ گوی کامل نیاز های عملیاتی در صحنه ی نبرد احتمالی آینده نخواهد بود؛ بنابراین، ضرورت جایگزین نمودن دکترین نبرد زمینی با تاکید بر دفاع همه جانبه در قالب عملیات های دفاع سرزمینی، از قبیل دفاع ثابت منطقه ای، دفاع ضدهلی برن، دفاع از کوی و برزن، دفاع متحرک، تک شبانه و عملیات ویژه با رویکرد جنگ ناهم تراز اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: دکترین، نبردزمینی، جنگ ناهم تراز، دفاع همه جانبه
  • فرهاد درویشی، علی محمدیان صفحه 137
    پس از تشکیل حکومت خودگردان اقلیم کردستان عراق در سال 1991 و سقوط رژیم صدام در سال 2003 و با تصویب قانون اساسی عراق روابط ترکیه و اقلیم کردستان در یکی دو سال اول دچار تنش های زیادی شد که حتی طرفین همدیگر را تهدید به جنگ نمودند، اما این کشور از سال 2009 از طریق حضور گسترده و سرمایه گذاری های عظیم اقتصادی به دنبال کسب منافع اقتصادی و مهار شورشیان کرد از طریق همکاری با حکومت اقلیم کردستان برآمد.
    بنابراین، مقاله ی حاضر با اتخاذ رویکردی توصیفی- تبیینی، می کوشد تا تاثیرات سیاست خارجی ترکیه در حکومت اقلیم کردستان بر منافع جمهوری اسلامی ایران را بررسی نماید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در دهه ی دوم از عمر حکومت اقلیم کردستان، نفوذ ترکیه در آن منطقه افزایش یافته و اثرات زیادی بر منافع سیاسی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران داشته است که از جمله ی آنها می توان به ناامنی مرزهای غرب کشور و عدم موفقیت ایران در زمینه ی ایجاد اتحاد کردها با شیعیان اشاره نمود، در خصوص اثرات اقتصادی بیان این نکته ضروری است که از 2009 به بعد ترکیه در زمینه ی فعالیت های اقتصادی از جمهوری اسلامی پیشی گرفته و موفق تر عمل نموده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ترکیه، جمهوری اسلامی ایران، حکومت اقلیم کردستان عراق، پ، ک، ک
  • محمدرضا سورتچی صفحه 183
    هدف اصلی و عمده ی این پژوهش بررسی نقش جمهوری اسلامی ایران بر امنیت منطقه ای و فرامنطقه ای می باشد. این پژوهش به دنبال آن است که با شناسایی عوامل مهم و تاثیرگذار در اتخاذ سیاست جمهوری اسلامی ایران در این مورد بپردازد. در این راستا، در این پژوهش به منظور مستند کردن و فهم بهتر مباحث سیاست امنیتی ایران از نظریه ی امنیت منطقه ای بری بوزان استفاده شده است. در این نظریه اشاره شد که امنیت بعد از جنگ سرد تنها محدود به حوزه ی نظامی نبوده و استفاده ی وسیع تر از آن که شامل ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی به همرام بعد نظامی آن را در بر دارد، مورد نظر می باشد. در این ارتباط در این پژوهش سیاست امنیتی جمهوری اسلامی ایران در دو بعد امنیت منطقه ای و فرامنطقه ای به خصوص در منطقه ی خاورمیانه به آن پرداخته شده است، و در آن اولویت های ایران در رابطه با مسائل امنیتی به صورت موردی بررسی و مورد تحلیل قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سیاست امنیتی ایران، نظریه ی امنیت منطقه ای، خاورمیانه، امنیت فرامنطقه ای
  • ایمان خسروی، جهانگیر جدی، سید اصغر جعفری صفحه 217
    ایجاد چالش های امنیتی در فضا در قالب مسلح سازی فضا مهم ترین تهدید ایجاد شده در فضاست. جمهوری اسلامی ایران مانند سایر دولت ها و به دلیل سیاست حاکم بر روابط خارجی خود به صورت فزاینده در معرض تهدیدات فضایی قرار گرفته است. این پژوهش سعی دارد با مفروض قرار دادن تهدید چالش های امنیتی در فضا و تضعیف امنیت نظامی و دفاعی جمهوری اسلامی ایران در نتیجه ی این تهدیدات، به بررسی تاثیر، گستره و ابعاد این تهدیدها بپردازد. این نوشتار تهدیدات فضایی را در دو حوزه ی سخت و نرم مورد تحلیل قرار می دهد. نگارندنگان بر این نظرند که تهدیدات فضایی موجب آسیب سخت افزاری و ایجاد اخلال در سامانه های دفاعی کشور در چهار محیط راهبردی زمین، دریا، هوا و فضا می گردد. در بعد نرم افزاری نیز تهدیدات فضایی در زیر ساخت های مخابراتی و سامانه های ارتباطی و پخش تلویزیونی، نقاط و مکان های راهبردی نظامی و امنیتی، کسب اطلاعات از مانورهای نظامی و آمادگی دفاعی، دریافت اطلاعات و شنود سمعی و بصری نیروهای نظامی، جنگ روانی و... تهدیداتی را برای ایران ایجاد نموده است. این پژوهش با تبیین و تشریح این تهدیدات به راهکارهای مقابله با آنها در قالب دو نظریه ی دفاع فعال فضایی و بازدارندگی فضایی می پردازد. برای مقابله با این تهدیدات در این نوشتار روش هایی هم چون تغییر راهبرد فضایی کشور، کسب فناوری فضایی، سیاست اعلامی و اعلانی مناسب، ایجاد اتحاد و ائتلاف، بهره گیری از دیگر محیط های راهبردی و افزایش تعداد ماهواره ها ارائه خواهد گردید.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، فضای ماورای جو، تسلیحاتی و نظامی شدن فضا، دفاع فضایی، بازدارندگی فضایی
  • محمد یزدان پناه، سید مهدی جانفشان صفحه 257
    بر اساس دکترین جدید امنیت ملی آمریکا، نیروهای نظامی این کشور در منطقه ی آسیا پاسفیک متمرکز خواهند شد. تغییر رویکرد قاره ای آمریکا از منطقه ی خاورمیانه به پاسفیک، متاثر از چندین عامل به هم مرتبط بوده است. اولین عامل به تحول کیفی و تعدیل کمی در وضعیت نظامی جهان به ویژه ایالات متحده برمی گردد. در واقع، فقط محل جغرافیایی نیروهای آمریکایی تغییر نمی کند، بلکه ماهیت و مسئولیت های این نیروها نیز طبق دکترین جدید امنیت ملی متحول می شوند. دومین عامل مهم به لزوم تشکیل یک اتحاد چندجانبه ی نظامی امنیتی جدید به منظور کنترل و مهار مربوط می شود. در واقع، به نوعی یک کمربند امنیتی در اطرف چین کشیده خواهد شد تا قدرت اقتصادی و نظامی این کشور را مهار کند. سومن عامل تغییر به شکست راهبردهای مداخله جویانه ی واشنگتن در منطقه ی خاورمیانه و شمال آفریقا مربوط م شود. از پیامدهای کاهش حضور نظامی آمریکا در منطقه، می توان به افرایش نقش و بازیگری متحدین سنتی این کشور در منطقه و اولویت یابی راهبرد مهار و تحریم در سیاست خارجی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران اشاره نمود.
    کلیدواژگان: راهبرد، آمریکا، خاورمیانه، منطقه ی پاسفیک، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Farhad Ghasemi, Elham Negahdar Page 9
    Essentially, the strategic cycle is one of the most important variables that constitute any country’s defense system. It is this vey cycle that practically determines the type of strategic defense systems in any country. As for the powers and entities embedded in such a system that have particular characteristics like geopolitical, geo-cultural and geo-economic ones, they are definitely under the influence of such a cycle. Due to having geopolitical, geo-cultural and geo-economic characteristics, the Islamic Republic of Iran, which is one of the major powers of the region, faces different strategic threats. Due to the presence of trans-regional and interventionist powers in its subsidiary systems. Therefore, this research revolves around the question of how the IRI strategic cycle has its effects on its strategic defense system. In line with answering the above question, this research holds the belief that this strategic cycle will impose a networked indigenous strategic defense upon the Islamic Republic of Iran. While examining the regional networked strategic cycle of the Islamic Republic of Iran, this article presents a model for the networked indigenous strategic defense.
    Keywords: strategic cycle, strategic environment, strategic defense system, networked defense
  • Ali Bagheri Dowlatabadi Page 37
    Iran’s position of being situated in the Middle East and the multifarious threats posed by the United States and Israel have caused the issue of providing security to turn into a critical issue for the Iranian authorities. The main question in this relation is “What measures have Iran’s deterrence strategy been grounded on in order to counter such threats, and how has it been functioning so far? To answer the above question, the main hypothesis addresses the role played by deterrence in meeting the country’s security by examining its most important measures in two aspects of deterrence, namely traditional and missile. So, the library method is used. The findings of this research indicate that despite all the efforts made to alienate Iran and arms embargo against it, this strategy has managed to counteract the military threats against Iran, hence these threats have come to have a software dimension in addition to the hardware dimension.
    Keywords: Iran, America, military strategy, security, deterrenc
  • Fazlollah Nowzari Page 89
    Considering the environmental uncertainty conditions and the conceivable military and security threats faced by the Islamic Republic of Iran which are different from the war conditions in the past in asymmetric environments, and despite the gross gap between the Islamic Republic of Iran and the adversary’s military forces in terms of military technology, this article was written as an applied-developmental research using an analytical-descriptive method via collecting data in a library style. Also, it has employed the author’s working and research backgrounds and expert views and experiences in this field. This process also included making a comparative study of the data collected, and explaining the fundamental considerations, rules and principles of ground battle with emphasis on total defense in proportion with the operational requirements of the possible future battlefield in an asymmetric battle environment. Answering the research question of “What are the fundamental considerations, rules and principles of ground battle?”, it found that the existing rules and principles of ground battle will not be able to fully meet the operational requirements in the possible future battlefield. It follows that it seems inevitably necessary to replace the ground battle doctrine with emphasis on total defense in territorial defense operations such as regional fixed defense, anti-heliborne defense, moving defense, night attacks, and especial operations with an approach to asymmetric warfare.
    Keywords: doctrine, ground battle, asymmetric warfare, total defense
  • Farhad Darvishi, Ali Mohammadiyan Page 137
    After the establishment of the Iraqi Kurdistan autonomous state in 1991, the downfall of Saddam's regime in 2003, and the passing of the Iraq Constitution, Turkish-Kurdistan relations underwent great tensions so that both parties started to threaten each other to war. However, Turkey sought to acquire economic interests through building up an extensive presence and to contain the Kurdish insurgents through cooperating with Iraqi Kurdistan. So, the present article tries to study the effects of Turkey’s foreign policy in the Iraqi Kurdistan upon the interests of the Islamic Republic of Iran by adopting a descriptiveexplanatory approach. The findings of this research indicate that in the second decade of the life of the Iraqi Kurdistan, Turkey’s influence increased in that region which has had increasing effects upon IRI’s interests, one of which is the insecurity in the Western borders of the country as well as Iran’s failure in building alliance between the Kurds and the Shiites. As for the economic consequences, it should be noted that form 2009 on, Turkey has managed to surpass the Islamic Republic of Iran in economic activities, and to act more successfully.
    Keywords: foreign policy, Turkey, the Islamic Republic of Iran, Kurdistan Regional Government in Iraq, P.K.K
  • Mohammad Reza Surtchee Page 183
    The main aim of this research is to study the role played by the Islamic Republic of Iran in regional and transregional security. This research seeks to identify the major factors that affect how the Islamic Republic of Iran adopts policies regarding the regional and transregional security. So, this research uses Barry Buzan’s theory of regional security in order to document and better understand the subjects addressed in Iran’s security policy. His theory states that pro-Called war is not merely limited to military domain, but also covers a more extensive use of it which includes economic, social and environment dimensions together with its military dimension. This research addresses the security policy of the Islamic Republic of Iran in two areas- both regional and transregional- in the Middle East, where Iran’s priorities in relation to security affairs are studied and analyzed on a case study basis.
    Keywords: Iran's security policy, theory of regional policy, Middle East, transregional security
  • Eiman Khosravi, Jahangir Jeddi, Seyyed Asghar Jafari Page 217
    The security challenges generated in the space by arming the space constitutes the most important threat posed to the space. Just like other countries, the Islamic Republic of Iran has been increasingly exposed to space threats due to the policies governing its foreign relations. This research tries to examine the effects, scope and dimensions of the threats posed by security challenges in the space by postulating such threats and their weakening effects on the IRI military and defense security. This writing analyzes space threats in two areas- hard and soft. The authors believe that space threats cause hardware damage to, and disruption in, the country’s defense systems in four strategic environments- namely ground, sea, air and space. In terms of software, the space threats have posed threats to the telecommunications infrastructures, the communications and TV broadcasting systems, strategic military and security locations and points, as well as in obtaining information about military maneuvers and defense preparations, obtaining information, using audio-visual tapping devices to hear military forces, psychological warfare and….in Iran. This research sets out to address the options for countering such threats by explaining and describing them through two theories, namely active space defense and space deterrence. In order to counter these threats, this writing presents a series of methods such as changing the country’s space strategy, acquiring space technology, convenient declaratory policy, creating unity and alliance, utilizing other strategic environments and increasing the number of satellites.
    Keywords: National Security, outer space, arming of the space, space defense, space deterrence
  • Mohammad Yazdanpanah, Seyyed Mahdi Janfeshan Page 257
    Based on America’s new national security, American military forces will mass in the Asia-Pacific area. The change in America’s continental approach from the Middle East to the Pacific has been influenced by several interconnected factors. The first factor originates from the qualitative development and the quantitative mitigation in the world’s military situations especially those of the United States. In fact, it is not only the geographical location that is changed, but that the nature and responsibilities of these forces are transformed as well according to the new doctrine of national security. The second factor relates to the necessity of establishing a new security-military multilateral alliance in order to contain and control the situation. In reality, a typical security belt will be stretched around China in order to contain the military and economic power of this country. The third factor is related to the failure in Washington’s interventionist strategiess in the Middle East area and North Africa. The increased role played by the traditional allies of America and the efforts made to prioritize the strategy of containment and sanctions in America’s foreign policy against the Islamic Republic of Iran can be cited as an implication of America’s decreased military presence in the region.
    Keywords: strategy, America, the Middle East, the Pacific area, the Islamic Republic of Iran